
Sosyal Medyanın Dayattığı Beden Algısı: Anoreksiya Vakaları Neden Artıyor?
- Haz 22, 2025
- 4 dk okuma
Sosyal medya, uzun zamandır hayatımızın merkezinde yer alıyor. Sabahları bile genelde ilk işimiz telefonu elimize almak oluyor. Özellikle Instagram ve pek çok sosyal medya platformlarında, fit vücutlar ve kusursuz yüz hatları ile karşılaşıyoruz. Kusursuz vücut ve yüzler gördüğü için, pek çok kişi de, güzellik algısı farklılaşmaya başlıyor. Neticede ise kişi kendini yetersiz hissederek, yemekten kaçma ya da estetiğe başvurma gibi yöntemler tercih ediyor. Özellikle sürekli olarak yemeyi reddetmek, sağlıksız bir beslenmeye yol açabiliyor. Sonrasında ise, bu parlak görüntünün arkasında, anoreksiya nervoza gibi bir sorun ortaya çıkabiliyor.
Anoreksiya Nedir?
Anoreksiya nervoza, kişinin kilo alma korkusu nedeniyle, yetersiz beslenmesi sonucunda ortaya çıkan yeme bozukluğudur. Genel olarak birey kendini olduğundan daha kilolu hisseder. Bu düşünce neticesinde ise sıklıkla yemek yemekten kaçınır. Bu durum sürekli hale gelmeye başladıktan sonra, ciddi bir kilo kaybı yaşanmaya başlar. Sonrasında ise hormonal bozukluklar, organların hasar görmesi ve hatta ölüme giden neticeler yaşanabilir.
Sosyal Medya ve Kusursuzluk İlizyonu
Sosyal medya algoritmasında genellikle, kullanıcılara benzer içerikler sunulur. Özellikle "fit olma ilhamı" etiketleri altındaki paylaşımlar, sıklıkla kusursuz fizik görselleri sunar. Düzenli olarak, bu tarz görsellerin paylaşılması, kişinin bilinçaltında, "böyle görünmezsen eksiksin" düşüncesini oluşturabilir.
Sürekli filtre kullanılan fotoğraflar, photoshoplu fizikler, estetikle kusursuz hale getirilmiş yüzler, genç bireylerde algıyı olumsuz etkileyebilir. Özellikle sosyal medya araştırmalarında dikkat çeken sonuçlardan biri, beden memnuniyetsizliği ve yeme bozukluklarının artma riskidir.
Gençler En Büyük Risk Grubunda
Genellikle ergenlik çağındaki gençler, kimliklerini oluşturma aşamasında oldukları için dış etkilere daha açıktır. Günümüzde, gençlerdeki bu boşluk, özellikle sosyal medya tarafından hızlı şekilde doluyor. Takipçinin ve sosyal medya kitlesinin artması popüler hale geldiği için "challenge" adı altında pek çok akım deneniyor. Yapılan detoks reklamları, zayıflama maratonları ve diyetler, sağlıklı olmayan davranışları normalize edebiliyor. Yanlış uygulanan beslenme düzenlerinde ise yeme bozukluğu neticesi yaşanabiliyor.
Anoreksiya Uyarı Sinyalleri
Belli başlı noktalara dikkat etmekte fayda var. Kendinizde ya da yakınınızdaki bir kişi de, böyle durumları fark ediyorsanız eğer önlem alabilirsiniz.
- Sıklıkla kilo takibi yapma,
- Aynaya karşı takıntılı davranışlar sergileme,
- Aşırı egzersiz,
- Yemeklerden kaçma ya da sürekli yalnız yeme isteği,
- Kilo vermeye devam edilmesine rağmen hala kilolu olduğunu hissetmek,
Bu detayların her biri riskli ihtimaller olduğu için, dikkat etmekte yarar var.
Ne Yapılabilir?
Sosyal medyada gördüğümüz her şeyin gerçek olmadığının farkına varmak da yarar var. Paylaşılan çoğu fotoğrafın aslında yoğun Photoshop ya da filtre kullanımı ile yapıldığını bilmemiz gerekir.
Özellikle pozitif beden algısı bu anlamda oldukça önemli. Farklı beden tiplerini de kabul eden içeriklerin yaygınlaşmasında fayda var.
Anoreksiya ya da yeme bozukluğu oluşmaya başlayan bir kişinin, aynı zamanda uzman bir psikologdan destek alması faydalı olacaktır. Çünkü anoreksiya sanıldığının aksine ciddi bir rahatsızlıktır.
Ayrıca sağlıksız ve fazla kiloya sahip olduğunu düşünen bir kişi, diyetisyene giderek, uzman eşliğinde doğru beslenme planı uygulamalıdır. Doktora danışarak ilerlemek, her zaman daha sağlıklı olacaktır.
Son Bloglar
-
May 22, 2025
-
May 18, 2025
-
May 17, 2025